1

Двете красиви и слънчеви момичета остават завинаги на 18 г., а злополучната им участ се превръща в най-трагичното събитие, белязало Деня на славянската писменост и култура у нас, пише borbabg.com.

Около фаталния инцидент в публичното пространство се появяват малко сведения, а поуката като че ли днес вече е забравена. Войната по пътищата продължава да взема жертви, да обрича на болка съдби и да почерня семейства.

 

Диана и Полина са възпитанички на тогавашния Техникум по моден дизайн.

„Бяха прекрасни, добродушни, мили и пълни с живот момичета. Целият клас бяхме много задружни и сплотени. По наше желание изместиха датата на бала на 23 май вместо на традиционната, на която обичайно се провежда – 24 май.

Връщайки лентата назад, откривам много злокобни съвпадения“, сподели Юлияна Ченкова, съученичка на двете загинали момичета.

Казва, че всички се чувствали така, сякаш никога повече няма да се видят отново.

„Балът ни беше в „Мотела“. Персоналът ни помоли да си тръгваме вече и единодушно решихме да отидем на дискотека на ул. „Ниш“, където да продължим да празнуваме. Дойде шофьорът на автомобила от катастрофата, който беше гадже с Поля. Беше пиян. Колата беше поръчково БМВ.

При него се качиха Дидка, Поля, още едно момиче и момче. Поканиха ме и аз да пътувам в колата, но отказах. Водачът отпраши с висока скорост. Аз тръгнах с такси с още двама съученици“, разказа тя.

Няколко минути по-късно шофьорът на луксозния автомобил губи управлението и се забива в мантинела на Южния пътен възел. Това се случва около 4:30 ч. на 24 май.

реклама

В ужасяващата катастрофа на място загива Дидка и водачът, а впоследствие в болницата издъхва и Поля. Три живота се прекършени по нелеп начин. Другите двама спътници оцеляват по чудо.

„Няколко минути след сблъсъка ние стигнахме до инцидента с таксито.

Гледката беше злокобна. Такова нещо не се забравя никога. Автомобилът беше разцепен и просто не можех да определя коя е предната и коя задната част. Колата се е врязала в мантинелата поне с 200 км/час“, разказва Юлияна.

И до днес тя не спира да мисли дали злополуката е можела да бъде предотвратена. Може би, ако някой беше попречил на момичетата да се качат в колата, или пък самите те не се бяха доверили…

По думите й злокобни съвпадения сякаш предвещавали фаталния край.

В часа на катастрофата, докато в дома на Дидка семейството празнувало бала, сестра й спряла музиката точно в 4:30 ч.

„Обърнала се към присъстващите роднини и казала: „Тихо! Някой вика за помощ!“, разказа Юлияна.

Докато се снимали за спомен на терасата на „Мотела“ пък, Дидка гледала към Южния пътен възел и плачела, сподели още Ченкова.

Казва, че също толкова тежко било и в деня на погребението на момичета.

Изпратили ги към вечния им път, облечени в абитуриентските рокли.

„Нека всички абитуриенти да се пазят, да са разумни и отговорни. Да вземат такси! Няма нужда от показност и да рискуват своя и нечий друг живот. Алкохолът в комбинация с адреналин може да е фатален“, апелира Ченкова към младите хора.

1716548623 screenshot 2024 05 24 at 14 03 29 klasa na dinaai polina scaled e1716443165849jpg jpeg image 800 600

Източник : blitz.bg


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

1
novinarsko-admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *