5

Вярвате или не, тази задача от сборник по математика за втори клас сериозно вдигна градуса на напрежението в социалните мрежи. Там от седмици вървят оживени дебати кое всъщност е правилното решение на задачата. Струва ви се смехотворно лесна? Въпреки това, не бързайте да се смеете, а опитайте първо да решите тази задача. Готови ли сте да демонстрирате знанията си?

Много интернет потребители, виждайки тази задача за първи път, наистина смятат, че в нея има някакъв скрит трик. Може би затова за повечето възрастни е толкова трудно да решат проблем, който едно дете би могло да реши за минута?

Дебатът за тази задача все още бушува. Дори се наложи да се обърнем за коментар към известен математик.

По-долу ще намерите едно много обсъждано предизвикателство. Опитайте се да го решите.

задача 2 клас

Интересното е, че тази проста задача предизвика истински фурор в интернет. Хората коментират и активно доказват верността на получения резултат. Оказва се, че хората получават два възможни резултата. Кой обаче е верният?

Някой упоритите се опитват да докажат, че първо трябва да се извърши действието деление и след това да се умножи полученият резултат в скобите. Други смятат, че първо трябва да се извърши умножението, а след това – делението. Кои от тези интернет потребители са прави? Напишете в коментарите какъв отговор сте получили.

Коментар на математика и верен отговор

Тази математическа задача беше коментирана от математика Николай Шамаров (доктор по физика и математика). Експертът твърди, че делението и умножението са с еднакъв приоритет. Тоест, без скоби, всичко в задачата трябва да се направи по ред. Ако авторът на задачата искаше умножението да е по-важно от делението, щеше да добави още едни скоби. По някаква причина потребителите са объркани от този въпрос.

И така, какъв е правилният отговор? Резултатът трябва да е 4.

Това е единственият правилен отговор. Тези, които смятат, че отговорът е 1, грешат.

А вие какъв резултат получихте? Споделете в коментарите!


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

5
novinarsko-admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *