Categories: Всички статии

Д-р Куин Лечителката от ромската махала във Велинград

Рашка Гайтанова е на 21 години и е една от малкото жени от ромски произход, които следват медицина в Медицинския университет в София

Малцина от момичетата от ромската махала във Велинград завършват гимназия, а още по-малко продължават обучението си в университет. Рашка Гайтанова обаче още от малка знае, че иска различен живот за себе си. Мотивират я мечтата ѝ да стане лекар и да помага на другите. Родителите ѝ я подкрепят безрезервно, но оскъдният семеен бюджет не е достатъчен за допълнителните уроци по биология и химия, от които има нужда, за да се подготви за кандидатстудентските изпити.

Разрешението на проблема

предлага фондация „Студентско общество за развитие на междуетническия диалог“. През последните пет години, Тръстът за социална алтернатива* подкрепя фондацията в усилията ѝ да подготвя ромски младежи да продължат обучението си в университети. Рашка кандидатства и е избрана да получи допълнителна подготовка по биология. Така в продължение на една година, младото момиче ежеседмично пътува до Пазарджик, за да получи по-задълбочени знания по анатомия, генетика, ботаника и микробиология. Освен че им помага с пътните разходи и разноските за учебници, фондация „Студентско общество“ напътства курсистите къде да кандидатстват и как да търсят допълнителна финансова помощ.

Днес Рашка е на 21 години и е една от малкото жени от ромски произход, които следват медицина в Медицинския университет в София. Успешно приключва с лекциите през юни, а от септември тази година започва практическата част от обучението ѝ.

Няма търпение да опита от всичко,

за да се подготви за следващата си цел. „Искам да се върна в родния си град и да работя в ромския квартал. Предизвикателството е, че общността е бедна и без осигуровки и повечето от тях едва ли някога, ако изобщо, са посещавали лекар. Така че, грижата, която бих предоставила, е много необходима“.

Когато постигне целта си, Рашка ще бъде първият лекарски асистент от ромски произход във Велинград. Лекарските асистенти са наследници на бившите фелдшери и се подготвят да оказват спешна помощ и да практикуват обща медицина в училища и социални институции. За Рашка е вълнуващо предизвикателство да бъде част от нещо ново. „Избрах да стана лекарски асистент, защото искам да бъда част от промяната в системата на здравеопазването – промяна, която мисля, че е доста закъсняла, но е силно необходима“.

„Ако работиш нещо, което обичаш, всъщност не работиш“, казва Рашка Гайтанова
Снимка: Фондация „Америка за България“

Семейството на Рашка

е изключително гордо от постиженията ѝ, а брат ѝ, който е в 11 клас, се вдъхновява от нейния пример и в момента се готви също да кандидатства медицина.

Въпреки че много хора смятат медицината за неблагодарна и трудна професия, за Рашка усилията си струват. „Както е казал Конфуций, ако работиш нещо, което обичаш, всъщност не работиш. Да даваш надежда на някого е нещо прекрасно, а мен ме прави щастлива да служа на хората“.

След като прекарва половин година като детегледач в неонатологично отделение, грижейки за недоносени и болни бебета, е убедена, че е призвана да помага на хората. „Държала съм в ръцете си бебе, което тежеше само 700 грама, и бебета с много проблеми, но за шестте месеца нямаше нито един смъртен случай в отделението“. Това тя приема като знак за това къде трябва да насочи усилията си и в момента мисли за специализация по педиатрия.

Свободолюбива по природа,

Рашка не се вижда като „човек в кабинет“. А и в региона на Велинград има много хора, за които е трудно да се придвижат до най-близката болница. Затова тя мечтае да прави посещения по адреси с малка линейка – като една модерна д-р Куин лечителката.

Тръстът за социална алтернатива, създаден и финансиран от Фондация „Америка за България“, работи по редица проекти в икономически уязвими общности в България.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: zaistinata

admin

Recent Posts

  • Всички статии

Ерген №1 Виктор за Алек: Мошеник!

Виктор Стоянов, който придоби огромна популярност у нас благодарение на важната си роля в първия сезон на „Ергенът“, коментира постъпката…

4 hours ago
  • Всички статии

Малко момиченце влиза в зоомагазин. Усмихва се мило на продавача… И други вицове

Малко момиченце влиза в зоомагазин. Усмихва се мило на продавача и казва с най-нежния се глас: - Искам да си…

6 hours ago
  • Всички статии

Ром от Левски наел джипа-ковчег! Кристиан летял със 180 км/ч, напушен с райски газ

Джипът ковчег Range Rover Sport, с който 21-годишният Кристиан Екмекчиян загина и погуби живота на 20-годишната си приятелка Теодора Николова…

10 hours ago
  • Всички статии

Трагедията, която втрещи България: Два пъти родители викали Спешна помощ за детето си, вторият път вече било починало

Родителите на починалото 5-годишно дете в с. Стоб са викали два пъти екип на Спешна помощ от гр. Рила снощи.…

10 hours ago
  • Всички статии

Валерия от „Ергенът“ направо разби Алек с видеото, което направи, всички говорят само за това…

Определено една от най-запомнящите се дами в „Ергенът“ ще остане Валерия Даковска. Тя сама прецени кога да си тръгне от…

10 hours ago
  • Всички статии

Крясъци в ефир заради войната в Украйна, Цънцарова и Йочев се видяха в чудо СНИМКИ

Велизар Енчев и Стефан Тафров си скочиха сериозно в ефира на bTV по време на традиционния политически дебат. Причината за…

16 hours ago