Categories: Всички статии

Търновски лекар получи европейска награда и отива на световен конгрес по кардиология

Д-Р ИВАН-АСЕН ШИШМАНОВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЕ УДОСТОЕН С ПРЕСТИЖНАТА НАГРАДА НА SPAF ACADEMY ПО ВРЕМЕ НА ЕЖЕГОДНИЯ НАУЧЕН ФОРУМ, ОРГАНИЗИРАН ОТ BOEHRINGER INGELHEIM. Академията по превенция на инсулт при предсърдно мъждене е провела събитието си във Виена, а младият лекар от старата столица представил интересен клиничен случай от практиката си. Разработката на търновеца касаела превенцията на мозъчен инсулт. Конкуренция на д-р Шишманов били над 500 негови колеги от различни европейски страни.

Наградата му е спонсорство за участие в Световния конгрес по кардиология през август във Франция. Форумът ще събере светила в медицината, като фокус на събитието ще бъдат разликите в честотата, клиничното протичане, диагностичните методики и терапевтичния подход на различните заболявания в областта на кардиологията. Очаква се броят на посетителите да бъде над 30 000 души.

Награденият лекар в момента е специализант по кардиология в „Пирогов“ в София. Син е на медик и не било трудно да вземе решението и той да се посвети на тази професия. Завършил е медицина в София и избрал кардиологията поради факта, че тази специалност се развива постоянно. Спрял се на най-голямата спешна болница у нас заради огромното разнообразие от случаи и ежедневната динамика в работата. Казва, че в „Пирогов“ се сблъскал със забележителни случаи, които в други лечебни заведения рядко може да се видят. А именно – едновременно инфаркт на миокарда и мезентериална тромбоза – инфаркт на червата.

Д-р Шишманов планира да гради кариерата си в България и няма намерение да емигрира, макар че в миналото имал такава идея. Твърди, че не съжалява за избора си, макар пред него да имало много други възможности.

Като ученик се запалил по музиката и се справял забележително добре със свиренето на китара. Заедно с негови приятели създали банда и често се изявявали пред публика. Спечелили дори награда за най-добра група на България и имали честта да свирят на една сцена заедно с Д2. След като завършили средното си образование обаче, животът ги разделил и всеки поел в различна посока.

Днес д-р Шишманов взима китарата в ръце доста по-рядко заради напрегнатото си ежедневие, но казва, че с нея успява да разпусне и пребори напрежението.

Галина ГЕОРГИЕВА

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: Борба.БГ

admin

Recent Posts

  • Всички статии

Какво каза Алек Ергена когато го попитаха дали след края се е срещал с Маги и Надето?

Алек гостува в ефира на бТВ, предаването „Преди обед“. На въпрос дали се е виждал с двете финалистки след финала,…

2 hours ago
  • Всички статии

Кораб пълен с пиячка се разбива и потъва близо до остров… И други вицове

Кораб пълен с пиячка се разбива и потъва близо до остров..,спасяват се Американец, Французин, Англичанин и Българин. Какво да правят…

2 hours ago
  • Всички статии

25-г. хубавица се загаджи с 50-г. чичко и срази всички с признание

Млада германка показа на всички, че за любовта няма граници и възраст и разгневи мрежата.  В профила си в TikTok…

2 hours ago
  • Всички статии

Приятел на загиналия в Пловдив Кристиан: Бесен съм! Така ли трябваше да си научиш урока?

Трябваше ли по този начин да си научиш урока след хилядите „малки дяволи“, които те сполетява? Някои биха казали, че…

6 hours ago
  • Всички статии

Един борец отишъл в общината захилен до ушите… И други вицове за Борци

Един борец отишъл в общината захилен до ушите: - Много съм щастлив! Жена ми роди пет близнака! Все прекрасни момченца!…

9 hours ago
  • Всички статии

Шефът на МВР-Варна каза кой е виновен за трагедията с Кирил Петков

Около 17,30 ч. днес е станал инцидент със съпредседателя на ПП Кирил Петков. Автомобилът, в който се е возил той,…

22 hours ago