0

Гледайки старата черно-бяла снимка на момиченцето , застанало „мирно“ пред дядо Мраз (да, по това време белобрадият старец се наричаше именно така), няма как да не почувстваме умиление.

 

Тези от нас пък, които са родени преди 90-те  години на миналия век, със сигурност пазят по някоя подобна снимка в семейния албум.

Но да се върнем на момиченцето от снимката.

Днес тя е една от най-обичаните певици у нас! На всеки рожден ден се пее нейна песен. Познахте ли я?

Това е  Мая Нешкова , която днес празнува рожден ден. Тя е родена на 1 май 1957 година в столицата, научи Sofia24.bg. Най-емблематичната й песен – „Рожден ден“ се пее от всички българи.

 

Още като студент в Естрадния отдел при Българската държавна консерватория (БДК) тя участва във вокално трио „Обектив“ 1976 – 1977, с което осъществява редица концерти и записи. Завършва консерватория през 1978 г. в класа на Ирина Чмихова.

 

След завършването си се установява в Благоевград, където постъпва в новоучредения оркестър с ръководител композитора Кирил Икономов.

В началото на 1980-те години популярността на оркестър „Благоевград“ и неговата солистка постепенно надхвърля регионалните граници с песни като „Конче вихрогонче“ и „Слънчева обич“, в които Икономов използва близки до народната музика интонации.

 

Като солист на оркестър „Благоевград“ Мая Нешкова работи в Западна Европа и осъществява концертни турнета в СССР и Югославия. През 1986 г. БНТ излъчва филма „Слънчева обич“ от концерта на оркестър „Благоевград“ в Сандански.

През 1987 г. печели Голямата награда на международния фестивал в Улан Батор, Монголия. Популярността на Мая Нешкова през 1980-те години дотолкова нараства, че тя става единствената певица на българската поп музика, която прави концертите си на стадиони.

 

През 1995 г. слиза от сцената, за да роди и отгледа своите близначки. През 2001 г. на Международния фестивал „Еврофест“ в Скопие Мая Нешкова получава купата за цялостно творчество. Четири години по-късно тя се връща на сцената с нови проекти.

Омъжена е за Кирил Икономов, с когото имат две момичета-близначки – Йоана и Весела Икономови. През 2015 г. Мая Нешкова взема активно участие в юбилейния концерт на Мустафа Чаушев „50 години с песните на Мустафа Чаушев“, който се провежда в град София.

 

През май 2016 г. е удостоена от президента Росен Плевнелиев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – II степен по предложение на министъра на културата Вежди Рашидов за принос в развитието на културата и изкуството. На 29 септември 2017 година е обявена за почетен гражданин на Благоевград.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *