0

Пролетта, макар и бавно, настъпва. Планините се разкрасяват с нови пъстри цветове. Наред с растителността се пробуждат и други обитатели. Две малки мечета са забелязани на път край чепеларското село Зорница.

 

Малките пухкави мечета са решили да направят разходка в ранния следобед днес. Очевидка е успяла да ги улови на снимки.

„Дивата природа през цялото време е тук, но всеки път ни изненадва. По пътя към къщи в Зорница. Току-що срещнахме тази прелест,“ написа Sarnitsa Vasileva във Facebook.

От коментара на жената става ясно, че тя не се е изплашила. Вероятно просто е изчакала животните да продължат по пътя си.

 

Първото и най-важно нещо, което трябва да направим, навлизайки в гората, е да вземем всички необходими мерки, които да ни предпазят от нежелана среща с мечка, особено ако имаме намерение да се отдалечаваме от обозначените пътеки и туристически маршрути.

 

В повечето случаи вдигането на шум е достатъчно средство за избягване на потенциална среща с мечка. Това може да стане по различни начини: с разговори на висок глас, със слушане на по-силна музика или дори чрез използването на звънче. Всички тези средства биха изпратили сигнал до мечката къде се намира човека и тя би могла своевременно да се изтегли от пътя му.

 

Не бива обаче да използваме пиратки и бомбички! Приложени в непосредствена близост до дивото животно, те могат да произведат противоположен ефект. Има риск в уплахата си, мечката да реагира неадекватно и да нападне изпречилия се пред коридора ѝ за бягство човек. Данните сочат, че съществува малък процент мечки – най-често мъжки по време на брачния период (май-юни) – които отвръщат на провокацията с атака.

 

Както по света, така и у нас има много описани случаи, при които мечката с неохота си тръгва от лежанката, но човекът, нетърпелив към бавното ѝ оттегляне, произвежда силен шум в непосредствена близост до нея, провокирайки по този начин светкавично нападение върху себе си. С други думи, въпреки че помагат в 95% от случаите, използването на пиротехнически средства може да доведе до инцидент с фатални последици.

 

Освен това гърмежите причиняват стрес и безпокойство на всички горски обитатели. В дъждовни години, когато има обилие на гъби, гората се превръща в желана дестинация за мнозина. Но нека не забравяме, че именно краят на пролетта и началото на лятото е периодът, в който малките на горските животни трябва да укрепнат, а женските мечки – да се възстановят от състоянието на хибернация, раждане и кърмене и да се подготвят за новата зима. Затова нека не причиняваме излишно безпокойство на дивите животни с шумни пиротехнически средства.

Сериозна предпоставка за среща с мечка е боклукът около пътеките.

 

Освен че загрозяват и влошават качеството на околната среда, отпадъците, изхвърлени по туристическите пътеки или около местата за къмпинг, пикник и риболов, привличат дивите животни. Привличат и мечката, която търси лесен достъп до храна. Затова, съхранявайки отпадъците си в чантата докато стигнем до населено място, не просто опазваме природата, но и предпазваме себе си от нежелана среща с мечка.

 

Какво да правим ако все пак се натъкнем на мечка?

1) Основното правило е да запазим спокойствие и да не се подаваме на паника;
2) Трябва да избягваме да правим резки движения – мечката също е уплашена и може да ги приеме като провокация;
3) Добре е да демонстрираме увереност, като следим мечката с очи;

 

4) Важно е да започнем бавно да отстъпваме, говорейки монотонно. В никакъв случай не бива да тичаме! Мечката е хищник, способен да развие до 40 км/ч на пресечен терен. Бягащият човек може да бъде възприет като плячка и да събуди ловните ѝ инстинкти;
5) Ако носим багаж, можем с плавно движение да го оставим на земята до себе си. Така от една страна няма да ни пречи, а от друга – може да послужи като разсейващ фактор за мечката и да ни даде възможност да се отдалечим незабелязано.

Ако мечката е изправена на задните си крака, това не означава непременно, че се готви за атака, а че е изненадана и любопитна! Това обаче не я прави по-малко опасна. Следвайки горните инструкции, по-добре е да се отдалечим.

Какво да правим ако бъдем нападнати от мечка?

Най-важното е да реагираме бързо в следните две стъпки:

 

o Първо, лягаме по корем и покриваме врата си с ръце, за да го предпазим от евентуална атака.

o Второ, разтваряме широко краката си, за да сме по-стабилни и да е по-трудно за мечката да ни обърне по гръб и да получи достъп до меките органи.

 

Какво да правим, като попаднем на малко мече?

Краткият отговор е: нищо! Вероятно майката се намира наблизо и то няма нужда да бъде „спасено“. Затова е най-добре да се отдалечим, без да правим опити да го докосваме или снимаме. В случай, че забележим мечето неколкократно на едно и също място, редно е да се свържем със съответните горски власти.

 

 

Източник: glasnews


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *