0

Държавата започва битка с пияните водачи, които причиняват трагедии на пътищата у нас.

До 20 години затвор за смърт на пътя, причинена от пияни шофьори, предлагат депутатите. Парламентът прие на първо четене редица изменения в Наказателния кодекс. Една от тях е, че ще се криминализира отказът от проверка за алкохол и наркотици. Освен това се предвиждат по-тежки наказания – лишаване на свобода от 15 до 20 години, както и превозното средство, което шофьорът е управлявал пиян или дрогиран, да бъде конфискувано.

 

Както стана ясно седем са законопроектите, които НС прие на първо четене. Но според експертите не по-строгите наказания могат да решат проблемите на пътя, а превенцията и контролът са съществените функции на МВР, които могат да спрат войната на пътя.

 

Тя е една от многото майки, загубили детето си след катастрофа на пътя. Христина Дойнова от Самоков винаги ще помни 17 април 2022 г., защото тогава като пешеходец синът ѝ – 20-годишният Митко, е блъснат край Боровец, прибирайки се от дискотека сутринта.

 

„По-голяма присъда от тази да убият детето ти и да го надживееш – няма. Вярвайте ми!”, твърди за Нова Тв Христина.

Вече година разследващите разплитат случая. Обвинен е 33-годишният шофьор, който след катастрофата бяга. По-късно от прокуратурата съобщиха, че той е карал пиян с 1,49 промила. Делото все още не е внесено в съда. „Не казвам, че няма закони, но се неглижират такива шофьори, които след употреба на алкохол и опиати, продължават да карат”, посочва почернената майка.

Потърсихме и другата страната – обвинения Иван Виденов, но без успех. Протест срещу войната по пътищата имаше и в Самоков. За половин час пътят към Боровец беше затворен.

 

Още в петък парламентът прие на първо четене по-високо наказания за смърт на пътя – от 15 до 20 г. затвор за пиян и дрогиран шофьор, убил човек. Предвижда се и конфискация на автомобила.

„Той ще убие човек и ще му конфискуваме автомобила. Ще конфискуваме един смачкан автомобил, ще стои на някакво място и няма да се използва за абсолютно нищо”, твърди Тенчо Тенев, бивш началник на „Пътна полиция”-София.

Дава и примери. ”В селото, където живеем, сложихме един знак. Скоростта се контролира с радар. Мога да ви кажа, че за последните 10 години по централната улица няма нито едно ПТП”.

 

Източник: Petel


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *