0

Кои са най-добрите и най-лошите европейски крайбрежни дестинации през 2023 г.?

Според класация на Which?, Валенсия в Испания заема първото място, а Миконос в Гърция – последното.

Потребителската компания прави проучване сред 3 500 свои членове, помолени да оценят преживяванията си в 44 крайбрежни градове в Европа.

Дестинациите са оценявани по 12 критерия – градски плаж; първа линия/яхтено пристанище; храни и напитки; настаняване; туристически атракции; привлекателност; пазаруване; развлечения; мир и тишина; безопасност; дружелюбност и съотношение цена/качество.

 

Испанският пристанищен град Валенсия оглавява класацията с впечатляващ резултат от 91%, съобщава Daily Mail.

Посетителите засипват с похвали плажовете му, давайки им пет от пет звезди. Това е единствената испанска дестинация в проучването, която получава максимална оценка на съотношението цена/качество.

Валенсия има пет звезди и в категории качество на туристическите атракции, пазаруване, дружелюбност и привлекателност, като се гордее с не по-малко от четири звезди във всяка от останалите категории.

На второ място с резултат от 88 процента са Венеция и Порто.

Първият град е критикуван заради високите си цени и тълпите от туристи, получавайки две звезди в категориите съотношение цена-качество и спокойствие и тишина. Посетителите все пак са запленени от „магическите“ гледки и уникалната му архитектура.

Венеция е оценен с пет звезди за своята привлекателност и туристически атракции, които включват известния площад Сан Марко, Двореца на дожите и възможността да обикаляш каналите на града с гондола.

Порто, междувременно, е описван като „живописен“и е оценен с цели пет звезди за своето яхтено пристанище, дружелюбие и съотношение цена/качество.

Тавира в Алгарве заема третото място с резултат от 87 процента. Той може да се похвали със старинни ресторанти, сервиращи морска храна, много бутици и красиви калдъръмени улици.

Описван като „красив и непокътнат“, градът получава пет звезди за яхтеното си пристанище, съотношението цена/качество, приятелското отношение, спокойствието и тишината, както и безопасността.

Той получава четири звезди за своята привлекателност, качество на туристическите си атракции и храна и напитки, като множество респонденти хвалят неговите „отлични ресторанти“.

В противоположния край на класацията, Миконос – въпреки че остава популярна дестинация сред туристите, които се тълпят по плажовете му всяко лято, събира невпечатляващ общ резултат от 58 процента.

Той получава само три звезди за крайбрежието, яхтеното си пристанище и дружелюбие, но пък отбелязва четири в графата привлекателност. Ообслужването не е на висота на острова, спечелил си репутацията на дом на мамещи клиентите си ресторанти.

На второ място в негативната класация е Фуенхирола в Коста дел Сол с резултат от само 66 процента. Обсаден от многоетажни сгради, издигнати на брега на морето, респондентите му даат само две звезди за привлекателност.

Градът, който е само на 40 минути път с кола от една от най-високо оценените дестинации в проучването – Естепона, постига посредствени оценки в повечето от категории, като най-високата му оценка от четири звезди е за безопасност.

Трети отдолу нагоре е Портимао в Алгарве с резултат от едва 68 процента.

Исторически индустриален пристанищен град, известен с корабостроенето и риболова на сардини, търговските му корени все още са до голяма степен видими и той отбеляза само две звезди за привлекателност и три звезди за крайбрежие.

Проучването е проведено между март и април 2023 г. Общият резултат се основава на комбинация от цялостно удовлетворение и вероятност туристите да препоръчат града като ваканционна дестинация.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *