0

Нашенец публикува своето сравнение на различните варианти за лятна почивка и предизвика голяма дискусия в социалните мрежи. Той живее някъде в родопите, на около 100 километра от бялото море.

Всъщност там вече го наричат Родопското море, защото буквално българи от региона превземат гръцките плажове

Казва, че колкото струва в България да идеш на почивка, горе-долу толкова излиза и в Гърция. Разликата не е в парите, а в усещането. Казва във „въздуха“, защото в България трябва да си платиш за правото да дишаш въздух. При комшиите не е така, а и е по-близко. Много по-спокойно, много по-чисто. А и в Гъция няма „бесовете на мутро-барока по петолинието на чалга“.

Вариант №1 – почивка на баира в родното село

Това е най-евтината почивка. Имаш си дворен фитнес, нощем се живее, а ако има басейн или река наблизо още по-добре. Цените средно са по 3.50-4 лева за бира, ако седнеш някъде, 10 лева за вход на басейн за човек, пържения картоф е по пет лева, хапките са по 7. Едни 80 лева ще оправят цялото семейство за цял ден на басейна. Нощувката? Безплатна – ти си си у вас на село. Че и работа ще свършиш.

 

Вариант №2: На 100 километра в Гърция

Сипваш 40 лева в колата, като се прибереш даже ще ти е останало. Плащаш 20 евро и всички спите на палатка, на къмпинга. Взимаш си покупки от България, ядеш и си пиеш там на хубавото море. Плажът е до където ти стига погледа, има свободни зони за плаж. Ако седнеш някъде на заведение, ще дадеш 4-5 евро за бира, 2-3 евро за фрапе, цените на другите напитки и сандвичите са подобни.

Само, че в къмпинга са ти сложили хладилници и скари – можеш да си направиш каквато искаш гощявка

Вариант №3: Давай парите, взимай си ключа и се оправяй на нашето море

Така те посрещат на нашето море.. Броиш 900-1000 лева, взимаш си ключа и се оправяш в покоя на средно хубав хотел. Е, да, преди това ще чакаш около час на рецепцията да се наканят. Даваш паричките, отиваш си в стаята и може да се окаже, че ще търсиш метла да си поизчистиш, ще ходиш да питаш за паролата за интернета и други подобни.

Е, да, в рекламата пише градина, която се оказва „тротоар, 2 на 2 метра, обрасъл в храсти, с гледка към паркинга и съседния хотел в стил Люлин“. Чакаш ден-два да ти дадат простир, междувременно хвърляш бански и хавлии, където ти падне.

А цените? Ами бирата е 6 лева, уж 3 евро, ама ако дадеш 10-тачка, дребни няма за ресто. Дано се кефиш на чалгата, защото дъни навсякъде.

Вариант №4: Да усетиш чувството за 600 евро, ама преди да ти ги вземат да ти предложат кафе

Качваш се в колата, палиш към някое гръцко хотелче и като отидеш да те посрещнат с „Добър ден!“ на развален български, да те попитат имало ли е чакане на границата, изморени ли сте, искате ли по едно кафенце да се освежите. Отиваш в 9:20, казват, че стаята ти е почти готова. Настаняваш се за 8 нощувки и плащаш 600 евро. С около 200 лева повече за същия брой нощувки в горния сценарий.

Ама какво получаваш за тия 200 лева повече?

Любезни хора, които те обслужват като цар.. Водата е чиста, храната е прясна, каквото ти потрябва ти се осигурява веднага. Липсва музикален тероризъм на всяка крачка. Няма и огромни мъже, които вървят след теб и не чакат да си оставиш хавлията, за да си платиш за умопомрачително скъпия паркинг на плажа.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *