0

След убийството в Цалапица, нарязаната 400 пъти жена от Стара Загора, както и редица други престъпления от последните дни, изглежда, наистина зачестяват криминалните прояви. В частност – умишлените убийства.

Установихме, че наистина има повишение в броя на регистрираните умишлени убийства спрямо 2020, сочат данните от годишния бюлетин на МВР. Обясним спад през „Годината на ковида“, когато са регистрирани 98 умишлени убийства, нов ръст през 2021 със 116 умишлени убийства и 126 през 2022. За тази година броят им почти ще надхвърли 50.

 

За да разберем на какво се дължи този прираст, решихме да разговаряме с д-р Веселин Герев, психиатър, който посочи доста по-нестандартни от очакваните причини.

„Когато човек го нагрее слънцето, мозъкът му вече престава да работи нормално. Слънцето като природен феномен и горещите температури оказват следното влияние: правят мозъка експлозивен и нереално преценящ обстоятелствата, склонен към късосъединителни реакции.

 

Тези реакции обикновено са причина за конфликтно-агресивно поведение. Когато човек отговори на агресията с агресия, тя се мултиплицира с още по-голяма, докато накая се стигне до това хората да започнат да си мерят ножовете и пистолетите“, обяснява психиатърът.

 

Така докторът потвърждава, че през лятото често има по-голям брой престъпления: „Факторът висока температура, слънцегреене винаги води до много висока ескалация на напрежението в неврона и дава конфликтно-агресивни реакции, без значение дали ще са автоагресивни или ще съм някой друг“.

На въпроса защо масово извършители на убийство са мъже, Герев смята, че се дължи на устройство на психиката: „Психиката при мъжете се управлява от тестостерона, хормона на агресията и затова мъжете са по-често склонни“.

Психиатърът коментира и случая с нарязаната жена: „Имайте предвид, че при мен има все повече случаи на мъже, жертва на домашно насилие. Жените тренират бойни изкуства и ги налагат душмански, само че на това не се дава толкова гласност, защото не е интересно. Стереотипът е такъв – жената обикновено е жертва, мъжът е агресор. Невинаги обаче това е така“.

 

„Психопатията налегна голяма част от хората, което се дължи на комплект от фактори:социални, икономически, битови. И целият този комплект от неприятности води до агресивно поведение“, добави още той.

Друг основен проблем според него е, че хората не намират проблем и съответно не смятат за необходимо, че трябва да се лекуват.

„Един психопат има много особено устройство на психиката. Той е абсолютно убеден в това, което трябва да направи и освен всичко останало държи жертвите си в подчинение и не търпи противоречие. Всяко едно противоречие, всеки отказ, който му бъде направен, го докарва в състояние на дива ярост и в този момент избиват агресивните нагони“.

 

От друга страна, голямо влияние оказва и чувството за безнаказаност: „Това, че да кажем ще посегнеш на живота на някого, а пък няма да лежиш доживотна присъда, защото в закона има хиляди точки и запетайки, които те оневиняват. Например чисто съдебно минало, липса на криминални прояви, семейство, деца и т.н.“

„Освен това много важен момент е махнатото смъртно наказание.

 

Няма страх, ако има страх, нещата биха изглеждали по различен начин. Ние от някаква криворазбрана човещина, трябва да проявим човещина към убиеца и да му дадем възможност да се поправи. Той няма как да се поправи, той ще става по-зле“, добави докторът.

Това наказание не е твърде строго, а е мотивирано от научни твърдения.

„Ако има смъртно наказание и страх от смъртното наказание, повярвайте ми, нещата няма да изглеждат такива. Още Фройд е казал: „Психиката работи на принципа на страха“. Няма ли страх, няма задръжка, има късо съединителни реакции“, каза още д-р Герев.

Велизара Ангелова


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *