0

Читателка на Plovdiv24.bg се свърза с медията ни, за да съобщи:

Здравейте! Приложено изпращам писмо, разпространено до всички отговорни институции, които биха могли да предприемат мерки за ограничаването на домашното насилие в България, като налагат адекватни наказания с цел превенция. Ще бъдем благодарни, ако медиите се самосезирате за случващото се, имайки предвид огромното влияние, което имате над българските граждани и правораздавателните органи!

Писмото 1:1

Преди няколко дни обществото ни беше потресено за пореден път път от безхаберието на институциите и от липсата на адекватни присъди, вследствие на постановените решения от правораздавателните органи на Република България.

Един насилник от град Пловдив бе освободен с условна присъда въпреки тежките телесни повреди, които нанесе на съпругата си и необратимите последици за здравето и психиката й. Абсурдно е вследствие на побоя жената да има фрактури на две ребра, отстранен далак, спукано тъпанче и множество хематоми, а това да бъде равно на условна присъда.

Липсата на ефективни присъди опорочава изначалния замисъл за превантивна цел, който е заложен в писането на текстовете на всички нормативни актове. Липсата на строги наказания оставя в обществото ни усещането за липса на справедливост, а у насилниците усещането за безнаказаност, което по никакъв начин не допринася за ограничаване на насилието, а напротив – стимулира същото, и то в непредполагаем мащаб.

Именно тези действия не просто окуражават насилниците, а ги карат да се чувстват горди от стореното и впоследствие да имат смелостта да продължат да унижават жертвите си и да благодарят за подкрепата, която са получили от близките си, а явно и от съдебните органи, имайки предвид наложеното условно наказание, и то да го правят публично в социалните мрежи.

Гореописаният случай на Симо Касабов е много по-тежък от гръмко отразения медийно случай с нарязаното момиче в Стара Загора и е показателен за абдикиралата съдебна система в Република България и безапелационен стимул за всеки насилник!


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *