0

Вчера вестта за Деница Такева потресе България.

Дамата освен изключително интелигентна изглеждаше в разцвета на силите си на 40 години.

Причините за този изход на председателката на Българското египтологическо общество остава мистерия.

 

Деница е дъщеря на легендарния телевизионен и радио водещ Иван Такев на БНТ, който написа емоционален пост.

Тя оставя две дечица.

 

Последната й публикация във фейсбук профила й е от дадено интервю от нея за египетска телевизия.

Поводът е български научно-популярен филм за африканската държава, чийто редактор е тя. Той носи името „Царят и слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“.

 

В екипа е и бившият образователен министър проф. Сергей Игнатов, който понастоящем е ректор на European Humanities University, както и проф. д-р Теодор Леков, който заедно с Такева е съавтор на филма.

Продуцент на лентата е Българската национална телевизия.

В 25-минутно излъчване по местната национална телевизия продукцията е представена, а интервюта дават главните действащи лица в него. Сред тях е и покойната вече българка.

От думите на Деница по нищо не личи какво ще се случи след дни.

Напротив, тя уверено заявява, че има страхотни планове отново да се върне в Египет.

Какво точно е станало след това не е ясно.

„За мен е голямо удоволствие да съм тук в Египет, в този страхотен музей и вашата прекрасна компания.

 

Голямо удоволствие е за нас, за екипа ни и за нашето общество, че направихме този филм.

Работихме много сериозно и съм радостна, че успяхме да го завършим.

 

Хората в Египет ни помогнаха много, бяха до нас по всяко време.

Аз съм редактор и консултант на филма, помагам на проф. Теодор Леков. Имах много задачи покрай заснемането. Знаете, че археологическите обекти не са свободни за снимане. Намерихме египетски екип, който да осъществи заснемането. След това най-голямата ми отговорност бе да сглобя отделните парчета и да направя един завършен филм“, споделя тя пред камерата.

„Египет е истинска магия, наслаждавам се когато съм тук. Аз съм учила Египтология, но имам още какво да усъвършенствам. Искам да се чувствам повече като у дома си всеки път, когато съм в тази прекрасна страна“, добавя Такева.

 

В поста си в социалните мрежи тя споделя, че представянето на филма е станало по случай Деня на Египет – 23 юли.

Обширният репортаж е излъчен в предаването „Мостове“ на „Канал 2“.

 

„На това събитие в Националния музей на египетската цивилизация NMEC бе тържествено отбелязан Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност с излъчване на филма и културно музикална програма.

Събитието бе организирано от Посолството на Република България в Кайро, негово превъзходителство посланик Деян Катрачев, съвместно с домакините от National Museum of Egyptian Civilization и Българско египтологическо общество.

В сътрудничество с Българскa национална телевизия, която е продуцент на филма“, уточнява Такева.

 

„Излъченият по Националната египетска телевизия материал е прекрасно направен, с много мило отношение и внимание, а автентичната българска музика, с която е озвучен, е подбрана лично от авторката.

Благодарим и за прекрасните думи в интервютата на гостите на събитието!

 

Ръководителят на делегацията на Европейския съюз в Египет, негово превъзходство посланик Кристиан Бергер, изрази своето възхищение от ‘“Царят и слънцето – Пътешествие в историята на Древен Египет“.

Той отбеляза важната му роля и като образователен филм, който дава чудесен поглед върху цялата древноегипетска история и култура“, добавя редакторката на филма.

Тя казва още, че лентата е била високо оценена от известния в Египет телевизионен и кино режисьор Мухаммад Фадел. Той и неговата съпруга – много популярната египетска актриса Фардус Абдел Хамид.

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков също се сбогува с председателя на Българското египтологическо общество. Кошлуков написа :

„Деница Такева-Германова, наша приятелка и близка, председателка на Българското египтологическо общество и неуморна радетелка за популяризирането на българската египтология.

Ще те помним, заедно с птицата Бену, която търсеше и обичаше“.

Малко известен е фактът, че самият Емил Кошлуков е магистър по египтология.

В продължение на години Деница Такева подпомага с дейността си развитието и популяризирането на египтологията у нас.

Тя насърчаваше взаимоотношенията между Кайро и София.

Бену или Бенну в египетската митология е птицата, създала света. Този образ е възприет впоследствие от гърците, сред които е известен като феникс. Те преиначили първоначалния мит, според който, когато птицата-родител си отиде, нейният наследник оформя яйце от глина с човката си, поставя останките в него и го отнася до родното му място. В гръцката митология фениксът изгаря в пламъци, щом настъпи моментът на раздялата, а след това се възражда от пепелта.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *