0

Живко Жеков, който е треньор на Нургюл Салимова сподели, че счита себе си за патриот, но никога няма да ѝ каже да не приема оферта ако дойде от друга държава.

Българката загуби драматично втората си партия от тайбрека срещу рускинята Александра Горячкина, но въпреки това в сърцата на българите тя остана истинският победител.

Класира се втора на световната купа в Баку сред цели седемдесет и осем шахматистки.

Треньорът ѝ сподели пред медиите, че Нургюл е била сама там, а другите играчи са разполагали както с лични треньори, така и с медицински лица, хора по възстановяването.

Едва когато Салимова е на 6 годишна възраст, успява да впечатли треньора си. Той е категоричен, че още тогава тя се е отличавала от другите деца и е успяла да изненада както него, така и света със своя талант.

Повод за изказването на треньора, че няма да спре шахматистката да се състезава за друга държава е състоянието на българския шах.

Той коментира, че има няколко федерации, които не общуват по между си, както и остаряла нормативна уредба и липса на финансиране за десетки таланти и детски школи, пишат от 24часа.бг.

Той заключи, че абсурдите в нормативната уредба са безкрайни и понеже се водело купа, а не шампионат, не се давали премии, нямало финансиране и не се отчитало като достижение на състезателя от съответната федерация.

Кадър – БНТ


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *