0

1,6 кг. удари кантарът на Васил от с. Мараш

1,6 кг е най-големият домат у нас!

Гигантът е отгледан от Васил Серафимов в китното шуменско село Мараш. 34-годишният мъж пребори конкуренцията по време на традиционният празник на чушката и домата през изминалата събота и си заслужи грамота и стотици поздравления.

 

Васил с домата-гигант и певицата Джина Стоева

Васил с домата-гигант и певицата Джина Стоева

 

„Сам си направи оранжерия в двора за първа година и спечели от раз. Сам си ги гледа доматите, а тайната е, че ги пръска с коприва. Около 10 дни тя кисне във вода и след това се излива в корените. Преди това на мястото на оранжерията отглеждаше кокошки дълго време и цялата тор се оказва много плодородна за почвата. Имало е и по-големи домати от победителя, но в бързината е откъснал този“, сподели пред „България Днес“ сестрата на Васил Ивелина.

 

Джина Стоева бе изненадана с букет от зеленчуци

Джина Стоева бе изненадана с букет от зеленчуци

 

Съдбата на домата гигант се оказа неочаквана за мнозина. Тя попадна в притежание на… диджея на фолклорния празник. И вече е изяден.

Изпълнителката с мъжка фолклорна група в с.Мараш

Изпълнителката с мъжка фолклорна група в с.Мараш

 

Специален гост на събитието бе фолкпевицата Джина Стоева. Красавицата си тръгна с пълни ръце от събора – а именно с малко по-малък домат от 1,3 кг, подарен й лично от 34-годишния ерген, който е тракторист и се занимава също със заваряване.

 

Кантарът удари 1,6 кг

Кантарът удари 1,6 кг

 

„Вече го изядохме на 4 салати. Много вкусен беше! Пръска го с разтвор от коприва, явно за повече желязо. По възможно най-биологичен начин ги отглежда. Имах честта да участвам в цялата програма и да стана свидетел на провеждането на този прекрасен фестивал. А също и на възстановка на исторически събития“, отбеляза пред вестника изпълнителката на „Пясъчен часовник“.

 

Васил подарява друг огромен домат на Джина Стоева

Васил подарява друг огромен домат на Джина Стоева

 

Наред с това певицата беше изненадана с тематичен букет от зеленчуци. Който също влязъл в употреба.

„Майка ми ме попита може ли да вземе една чушка от него за салатата. Може, разбира се, казах й аз. А дъщеря ми веднага взе едно морковче и го изгриза“, смее се Джина Стоева.

 

Джина с местни родолюбци

Джина с местни родолюбци

 

Останалите домати в оранжерията на Васил в село Мараш освен за салати отиват и за зимнина. С нея вече се е заела бабата на Серафимов, която грижливо ги бели и консервира. А сега остава да се намери и булка за 34-годишния мъж, за да има отмяна на Васко и баба му и помощ за оранжерията и къщата.

 

Съвременна Райна Княгиня шие знамето

Съвременна Райна Княгиня шие знамето „Свобода или смърт“ по време на празника в с.Мараш

 

 

Източник: Днес.БГ


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *