0

Георги Пашалиев от СМГ постигна огромен успех в областта на изследването на изкуствени интелект.

През лятото на миналата година той е в 12-и клас и е на стаж в университета ETH в Цюрих. Там му се отдава шанс да работи с бележити учени.

По изработката на нови алгоритми за споделяне на информация, за нуждите на ИИ

И благодарение на този стаж, сега той е един от авторите на публикации за най-реномираната конференция за ИИ – NeurIPS. За първи път в нашата история, български ученик ще вземе участие в научно събитие от този ранг.

Всичко е възможно благодарение на факта, че Софийският университет има стратегическо партньорство с ETH, по-точно чрез института INSAIT.

Създава се програмата STARS, която осигурява възможност на български младежи да участват в науката на световно ниво. В продължение на около 2 месеца участниците работят с невероятни учени. Огромна възможност е да можеш да се докоснеш до тях.

Това е поредната стъпка към целта на института

Да направи България водещ център за иновации и изследвания в областта на изкуствения интелект, информатиката и още много. Организацията участва още в инициативата ELLIS, която също е насочена към ИИ. Ние сме първата страна в региона, която е член, рамо до рамо с университети като Кеймбридж и Оксфорд.

Институтът също се присъединява към водещата европейска инициатива за изкуствен интелект – ELLIS, като това прави България първата страна в Източна Европа, членуваща на тази мрежа, сред която са и университети като Оксфорд, Кембридж и „Макс Планк“.

Този успех подчертава значимостта на иновациите и развитието на талантливи млади ученици в областта на науката и технологиите в България.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *