0

Висококвалифицираните кадри в производството гонят по заплати IT индустрията. Това важи и за Пловдив като силно развит индустриален център. Най-очевидната причина е, че търсенето е по-голямо от предлагането.

„Ако допреди 3-4 години заплата около 3000 лева беше приемлива за един добре квалифициран инженерен кадър, в момента нивото вече е около 5000 лева“, коментира Пламен Панчев, изпълнителен директор на „Тракия икономическа зона“, цитиран от БНТ.

Над 200 са компаниите в ТИЗ край Пловдив, където все повече се търсят инженери и оператори-техници. За да задържат добрите си специалисти, предприятията осигуряват все по-конкурентно заплащане, смята той.

Има и още една тенденция – много от компаниите вече са с висока степен на автоматизация на производството и нямат нужда от обикновени „бачкатори“ на поточните линии, а от специалисти, които да командват машините.

„Вярваме, че сме взели правилната посока и тя е изцяло в иновации и технологии, които правят така, че да можем да произвеждаме повече и по-лесно. Това, естествено, започна да променя и профилите на служителите, които работят във фабриките, и всъщност търсим все повече компетенции“, допълва Мариела Димитрова, експерт „Управление човешки ресурси“ в един от заводите в ТИЗ.

В момента работа в индустрията край Пловдив има както за нискоквалифицирана работна ръка, така и за специалисти. В най-голямата платформа за обяви например се виждат вакантни позиции за опитен инженер мехатроника и автоматизация, за чиито знания и умения фирмата е готова да даде месечна заплата между 3500 и 6500 лева.

Търсят се още старши машинен инженер с месечно трудово възнаграждение 5000 лева, специалист продажби, но с образование в областта на биология, физика или химия, за 4000 лева, машинен инженер и инженер-конструктор (металообработка) за 3800 лева, хладилен техник със заплата между 2500 и 3500 лева нето, сервизен инженер CNC машини – 3500 лева, и т.н.

Заплащането на инженерните кадри в производството се повишава с около 10-15 процента всяка година, но все още не може да достигне възнагражденията на високоспециализираните IT специалисти в частния сектор, обяснява Светлин Илиев, председател на Европейския цифров иновационен хъб „Тракия“ и член на борда на директорите на Европейската организация по киберсигурност. Заплатите са различни и в отделните региони на страната.

„IT специалист в община може да получава и около 900-1000 лева чисто, но ако той работи в голяма международна компания и наистина има много търсени умения, възнаграждението спокойно може да стигне до 15-20 хиляди на месец“, каза още Светлин Илиев пред БНТ.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *