0

Село Крепча, Търговищко, се гордее със своето шахматно чудо Нургюл Салимова. Но малцина знаят, че чудодейна сила на селището и жителите му дава, намиращ се в непосредствена близост уникален скален манастир.

Храмът, издълбан в скалите, крие тайни от златните векове на България при цар Симеон Велики.

Крепчанският скален манастир датира именно от периода на Първото българско царство, когато достигаме до три морета, пише България Днес.

Удивителен е фактът, че именно там е намерен най-старият известен досега надпис на кирилица по българските земи. Според археолозите той е направен през 921 година. Надписът е изсечен върху скала близо до монашеска килия и гласи: „В името на Отца и Сина и Светия дух. Тук почива праведният Антони. А който в тази църква направи житница, ще отговаря пред Бога. Недостойният Михаил написа. Амин.“

Жителите на село Крепча вярват, че сакралното място помага с положителна енергия не само на Нургюл, но и на всички там. Въпреки че населението е съставено предимно от мюсюлмани, каквато е и Салимова, местните уважават и почитат историческата си забележителност. Манастирът е изграден на 3 нива в скалите и включва монашески килии, крипта и църква. До средната тераса, където се намира църквата „Всички български светни“, има изградени стълби, които улесняват туристите. По стените на църквата има множество – надписи, но те са силно ерозирали и надраскани от вандали, което затруднява разчитането им.

Вчера Нургюл Салимова даде първата си пресконференция след световната купа в Баку, където завърши втора. „На финала изпуснах доста шансове срещу Александра Горячкина, не успях да спечеля купата, но играта ми бе достойна за финал, може би опитът не бе достатъчен. Аз съм много горда с постигнатото. Усетих подкрепата на много българи и хора от целия свят, благодаря за което. Това ме зареди с много положителна енергия“, заяви талантливата ни шахматистка.

„Нургюл, ти си вдъхновение за всеки българин. Донесе ни много радост и много гордост. Показа голям ум, сърце и сила. Постижението ти е изключително, ти вече си фактор в световния шахмат и конкуренцията трябва да се съобразява с теб“, обърна се към нея министърът на младежта и спорта Димитър Илиев, който й връчи и почетен плакет.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *