0

Яденето на пържени и пушени храни за закуска може да повлияе негативно не само на стомаха, но и като цяло на здравето на възрастните хора.

Това споделя руският диетолог д-р Маргарита Королева. Най-лошата закуска за възрастните хора „Пържени и пушени храни не трябва да се консумират за закуска от възрастни хора, тъй като функционирането на стомашно-чревния тракт в напреднала възраст вече не е толкова добро и възможността за секреторни и ензимни функции е ограничена“, отбелязва експертът.

Тежките храни за закуска, като колбаси, ще натоварят храносмилателната система. „Пържените яйца с крехки и корички ще бъдат в противоречие със здравето на храносмилателната система и не са полезни за нея. Ето защо, ако възрастен човек иска да го яде за закуска, по-добре е да готвите бъркани яйца, така че да не изгаряне“, посочва експертът.

„На свой ред зърнената каша и варените пилешки яйца ще донесат ползи сутрин. Тези продукти са лесно смилаеми и осигуряват на тялото енергия за дълго време“, споделя експертът. Възрастните хора могат да ядат яйца всеки ден. Това е много важно за здравето им.

Според японския лекар Такеши Курихара в напреднала възраст трябва да ядете 3-5 яйца на ден. Според него яйцата са източник на качествени протеини, витамини и есенциални мастни киселини, от които всеки има нужда в напреднала възраст.

Яйцата помагат за поддържане на мускулна и костна маса. Също така насърчава здравето на сърцето. Помагат за подобряване на мозъчната функция и укрепване на паметта. Освен това не е нужно да се притеснявате за наднорменото тегло. Много хора ще си помислят, че 3-5 яйца на ден са много, но японският лекар се е ръководил преди всичко от количеството протеин, от което тялото се нуждае в напреднала възраст.

Но освен протеини, яйцата съдържат и много други полезни вещества, сред които не на последно място са така необходимият за костите ни калций и холинът, който е ефективен в борбата срещу деменцията.

Що се отнася до холестерола, в Япония е проведено изследване, по време на което е установено, че яйцата не вредят на хората, които нямат здравословни проблеми, независимо колко ги консумират.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *