0

Тази напитка се използва като заместител на кафето във Франция още от 19 век. Приготвя се от печен и натрошен корен от цикория. С течение на времето науката открива толкова много полезни свойства от нея, че много хора съзнателно я предпочитат пред полулярната кофеинова напитка. Цикория вместо кафе Според терапевта Николай Медведев напитка от цикория има биохимичен състав, който може да донесе големи ползи на жизненоважните системи на човешкото тяло.

Цикорията съдържа витамини B6, C, фолиева киселина, манган, фосфор, калий, както и голямо количество пребиотик инулин, който нормализира чревната микрофлора и в резултат на това насърчава загубата на тегло. Николай Медведев споделя от какви заболявания може да ви предпази редовната консумация на напитка от цикория поради нейните уникални лечебни свойства.

Тя намалява риска от рак на дебелото черво. С участието на пребиотика инулин в процеса на ферментация в червата се образува вещество като бутират. То предпазва клетките на храносмилателния тракт от различни увреждащи фактори и следователно предотвратява развитието на туморни процеси.

Нейната консумация намалява нивата на кръвната захар. Това отново е заслуга на инулина. Проучванията показват, че той ускорява метаболизма на глюкозата, намалява нейната концентрация в кръвта и подобрява процеса на нейното усвояване от клетките на периферните тъкани.

Органичната киселина и инулинът, които се съдържат в корена на цикорията, когато се консумират редовно, се превръщат в добра защита за чернодробните клетки. Предпазват ги от окисляване, което подобрява функционирането на органа.

Известно е, че цикорията е ефективна за предотвратяване на цироза. Този продукт често се използва като част от диетичното хранене. Използва се като заместител на популярната кофеинова напитка най-вече при пациенти с хипертония. Използва се за намаляване на симптомите на диабет. Пиенето на тази напитка има добър ефект върху нервната система. Дава бодрост и сила, подобрява настроението.

В същото време има не стимулиращ, а успокояващ ефект. Витамините B1, B2 и тритерпените спомагат за превръщането на храната в енергия, разграждат мазнините и ускоряват метаболитните процеси, насърчавайки загубата на тегло.

Фенолните смоли, съдържащи се в този продукт, предотвратяват развитието на рак. Те помагат за отстраняването на продуктите на окисление – свободните радикали – от клетките, като по този начин забавят стареенето.

Напитката има положителен ефект върху външния вид. Съдържащите се в нея минерали и витамини помагат за подмладяване на кожата, придават тонус, активират синтеза на колаген.

Важно: Статията е единствено с информативна цел! Предоставената в нея информация не замества балансираното хранене и консултациятя със специалист!


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *