0

Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, излезе с предложение за оттегляне на плана на ЕС за намаляване наполовина на употребата на пестициди, определяйки го като „символ на поляризацията“, след като фермерите изразиха недоволство поради нарастващите разходи и други причини. Фон дер Лайен призна правото на фермерите да протестират, като заяви, че мнозинството от тях се чувстват стиснати в ъгъла.

„Фермерите са на преден ред и усещат въздействието на климатичните промени. Сушите и наводненията разрушават реколтите и заплашват добитъка. Фермерите също усещат последиците от войната, инфлацията, нарастването на цените на енергията и торовете. Въпреки това, те упорито работят всеки ден, за да произвеждат качествена храна за нас. Затова им дължим благодарност, признателност и уважение,“ каза председателят на ЕК.

На сесията на Европарламента в Страсбург, посветена на войната в Украйна, Фон дер Лайен заяви, че Путин не може да разбере стремежа към свобода. Евродепутатът от ЕНП, Александър Йорданов, на свой ред призова за прекратяване на дипломатическите отношения с Русия.

„ЕС и Украйна показаха готовност да се борят и да заплатят висока цена за това, в което вярват,“ каза Фон дер Лайен пред евродепутатите и подчерта, че инстинктът на Путин е да потули това, което го плаши.

Тя определи инвазията в Украйна преди почти две години не само като морално, но и като стратегически грешна.

„Г-н Путин, вие направихте тази грешка, защото не разбирате какво движи човешкия дух, когато той е свободен да мечтае, да създава и да просперира, защото не можете да приемете, че стремежът към свобода винаги ще побеждава! И уважаеми евродепутати, Путин не разбира, че ако дадете избор на хората, те ще изберат свободата веднъж завинаги.“

Фон дер Лайен заяви, че досега ЕС е обучил над 40 000 украински войници и е отделил 28 милиарда евро за военна помощ, като увеличил производствения капацитет на отбранителната индустрия на ЕС с 40%. Въпреки че ЕС ще достави 1 милион снаряда на Украйна до края на 2024 г., Фон дер Лайен заяви, че „това определено не е достатъчно“ и призова държавите-членки да ускорят доставката на боеприпаси. Тя допълни, че ЕС също ще интегрира Украйна в някои от отбранителните си програми, „където е необходимо“.

„Русия трябва да изпита пълната тежест на войната, която започна,“ каза от своя страна евродепутатът от ЕНП, Александър Йорданов и призова за спиране на дипломатическите отношения.

„Скоро ще се навършат не само две години от инвазията на Русия в Украйна, но и 10 години от незаконната анексия на Крим и 20 години от отравянето на украинския президент Виктор Юшченко. И 20 години по-късно, т. нар. ‘полезни идиоти’ в тази зала трябва ясно да видят имперските намерения на Кремълския режим,“ така се обръща евродепутатът от същата група Радан Кънев към колегите си от крайната левица.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
novinarsko-admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *