0

Балансираният сън не само зарежда с енергия, но и помага за възстановяване на организма, подобрява имунитета и намалява риска от развитие на хронични заболявания.

Ограничете приема на кофеин

Кофеинът може да остане в тялото до 12 часа, така че е важно да ограничите консумацията му след вечеря. Ако установите, че кофеинът влияе на съня ви, помислете вместо това за преминаване към безкофеинови напитки или зелен чай.

Контрол на алкохола

Алкохолът може да влоши качеството на съня, по-специално да предотврати навлизането в дълбок сън. Ако пиете алкохол, опитайте се да не го пиете 3 часа преди лягане.

Магнезий в диетата

Магнезият помага за успокояване на нервната система. Добавете към диетата си храни, богати на магнезий, като ядки, семена или зелени зеленчуци. Може да приемате и добавки с магнезий, но след консултация с лекар.

Баланс на кръвната захар

Една балансирана закуска преди лягане може да ви попречи да се събудите през нощта поради дисбаланс на кръвната захар. Изберете лека закуска, която съчетава протеини, сложни въглехидрати и здравословни мазнини.

Не яжте преди лягане

Храненето преди лягане може да доведе до храносмилателни проблеми и заспиване. Опитайте се да завършите последното си хранене 2-3 часа преди лягане, така че тялото да има достатъчно време за храносмилане.

Билкови чайове

Някои билкови чайове, като лайка и лавандула, имат седативни свойства, които могат да ви помогнат да заспите. Те могат да бъдат чудесен избор за напитка преди лягане, за да подготвите тялото си за почивка.
Използвайте тези съвети – и ще подобрите качеството на съня си.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
novinarsko-admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *