0

Производител от Пловдив продава продукцията си по-евтино с млекомат, съобщава БНТ. Това е животновъдът Георги Ванев от Стряма.

 

Той отглежда 500 крави и за 10 години е успял почти да затвори цикъла на производство със собствен цех.

„Имаше един период с 40 стотинки и трябваше да реша дали да продължа или да спра. Крепи ме това, че трябва да запазя фермата“, обясни животновъдът Георги Ванев.

 

Той признава, че броят на хората, които директно купуват мляко и млечни продукти от местни фермери заради високите цени в търговските вериги, се увеличава.

 

На млекомати в Пловдив прясното мляко се продава с до лев по-евтино, отколкото в големите магазини. И четирите млекомата в Пловдив са собственост на животновъда от Стряма.

Пред един от мобилните млекомати в Пловдив почти целодневно има опашка.

 

Не само по-ниската цена от 2 лева за литър, но и качеството привлича хората, признават клиентите. Ванев е избрал да продава по този начин продукцията си си, за да избегне натиска на големите прекупвачи, които постоянно свалят изкупната цена на прясното мляко.

„Всичко е вдигнато в пъти повече, но нашата суровина не се вдига в пъти повече. Аз съм сигурен, че ще стане по-скъпо, няма да има кой да го произвежда, ще стане по скъпо 4,20 много колеги се отказват.

 

Мои колеги връщат миналогодишни загуби“, отбелязва Ванев. По думите му стопаните, които успяват да пласират своята продукция сами, без посредници са твърде малко, защото дистрибуцията е изключително трудна. Животновъдите засега задържали цените за сметка на инвестициите, които планират да правят.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *