Щом не ви пука за земеделието, яжте картофи за 10 лв. килото и лук от Австралия

5 в 1 отварачка Innovagoods с многофункционално действие

15,20 лв.

Диспенсър за питиета - Глобус

62,00 лв.

Абсорбатор за влага и предотвратяване на мухъл, 3 бр.

11,20 лв.

Комплект уреди за приготвяне на суши (+подарък рецепти за приготвяне) INNOVAGOODS

24,90 лв.

Универсална отварачка за буркани, консерви и бутилки InnovaGoods, 27 x 15 x 5 см.

30,90 лв.

Уред за рязане със 7 приставки (+рецепти)

12,00 лв.

Компактно куфарче за барбекю от 18 части Innovagoods

48,50 лв.

Уред за рязане със 7 приставки (+рецепти) InnovaGoods, 27,5 x 8,5 x 11,5 см.

44,00 лв.

Комплект японски ножове InnovaGoods Kitchen Cookware, с професионален калъф за носене

56,00 лв.

Олекотено одеяло с ръкави

49,00 лв.

Търговците, които у нас окончателно превзеха храма и това няма нищо общо с библейската трактовка, че на Велики понеделник Христос ги е прогонил от храма. Преди Великден алчните лакомници надуха цените – по своеобразна нашенска традиция от години.

Някакви статистици стъкмяват данни и проценти, които чиновнически отчитат, за да измиват ръце, но на практика техните отчети нямат общо с реалността на сергията и щанда. Преди време с основание писателят Недялко Славов възкликна: “Българи ли управляват земеделието”?!

Примерно те през зъби казват, че оранжерийните домати скачат с 24,2 на сто на сто до 3,90 лева за килограм през последната седмица. Ама ние си ги купуваме по 5-6 лева за кило. Цената на оранжерийните краставици се вдига с 4,4 процента и те се купуват по 4,01 лева за килограм. Червените чушки отстъпват с 6,5 на сто до 4,20 лева за килограм в края на седмицата.

Твърдят, че картофите са по-евтини с 2,3 процента и се продават по 1,29 лева за килограм, а същевременно откъм Златна Тракия с център Пловдив алармират, че кило пресни картофи се харчи за по 10 лева. И т.н. и т.н. Накратко казано, прекупвачите оскъпяват двойно зеленчуците от производителя до сергията. Предполагам, че го правят с най-добри чувства, за наше здраве и благополучие.

Нашето производство гине – не веднъж съм писала затова, но няма да спра да го повтарям, докато политиците, които избираме да ни представляват не чуят и не направят нещо по въпроса. А то е да защитят родните производители подобаващо в ЕС.

Каква е ползата от европейските агро субсидии и защо след 2,5 програмни периода вместо земеделието да процъфтява, то бе почти съсипано? Ще цитирам отново агро специалиста Красимир Кумчев, земеделски производител, агроексперт и консултант. Той бе първият номиниран за Фермер №1 на Златна Тракия/2003/, работи 40 години на полето. Красимир Кумчев има два патента – Методика за субсидиране на селското стопанство и за бутиковата ябълка. Обявеният за “Крал на ябълковото производство” неотдавна обяви, че изкоренява своите ябълкови градини.

“Неравномерно е субсидирането на отделните страни членки в ЕС. Някои са си договорили по-добри условия, но не и ние – все сме на опашката.

До края на този програмен период, който е до края на 2027 година, съседна Гърция ще получи 10 милиарда евро повече като субсидии от нас. При това положение ние не можем да сме конкурентоспособни. Непрекъснато повтарях през изтеклите над 15 години: направете така, че или да се изравнят субсидиите за страните в ЕС, или да бъдат премахнати, защото те ни пречат.

Аз съм отдал целият си живот на нашето селско стопанство и твърдя убедено, че при наличието на плодородните ни земи, слънцето, което ни огрява, водите – трите фактора за добро развитие на селско стопанство, ние без субсидии можем да увеличаваме производството и да задоволим на 100-процента вътрешния си пазар, както и част да изнасяме.
Жалко е, че сега 85 на сто от продуктите на нашата трапеза са внос.

Консумацията на качествена храна е в основата на човешкото здраве.Това, че българинът яде боклуците на света, води до първенството ни в черната класация за най-болната нация, с най-ниска продължителност на живот”.

За капак ще цитирам и коментара една българка от местата, където от пустинята направиха градина, а ние тук от плодородна градина, изхранвала Европа преди, превърнахме Родината си в пустиня:

Даниела Сивкова, които са все в този емоционален нюанс: „В средата на 90-те години живеех в Йордания… Един ден се загледах в някакво аграрно предаване по телевизията, в което се разказваше, как е създадена нова огромна ябълкова градина.

И се оказа, че фиданките, както и опитът за отглеждането им, са добити от България. И това стопаните на овощната градина го заявяваха с особен апломб – тоест, щом са български сортовете и щом е приложено българско ноу-хау, то това е гаранция за високо качество.

Стана ми тъжно тогава, защото вече беше започнало унищожаването на селското ни стопанство, но едва ли йорданците можеха да разберат това ново българско „изобретение’ – сам да си затриеш такъв сериозен отрасъл от икономиката. Девер ми се чудеше, като им разказвах: Как така, вика, та вие имате едни от най-богатите и плодородни почви…

Е, докато близо до пустинята изникваха нови овощни градини, нашите в България залиняваха и изчезваха… Красимир Кумчев беше един от малкото останали последни мохикани, които издържаха,… но до днес.

Клета, клета Българийо… колко още експерименти и издевателства можеш да понесеш…”.

Та да си го кажем направо – щом не ви пука за земеделието и селското стопанство, което за България може и е било спасение, то яжте картофи за 10 лева килото, лук от Австралия и боб от Египет! Прав е великолепният български писател Недялко Славов, който преди време възкликна: “Българи ли управляват земеделието”!

Автор: Аделина Делийска

Ароматизатори за гардероб - 5 аромата - 6 бр.

10.00лв.

Сервиз за кафе - стъклен - прозрачен - 12 части

28.00лв.

Детска касичка - 500 евро - метална - голяма

10.00лв.

Въртящ се поднос за хладилник

11.00лв.

Детска полицейска униформа + аксесоари

39.90лв.

Кувертюра за диван - бежова - релефен дизайн - 210 х 230 см.

38.00лв.

Детска игра - билярд

42.00лв.

Детска къщичка - Палатка за игра - Ферма - 95 x 72 x 102 см

44.00лв.

Касичка прасенце - Керамична - 17 x 15 x 17 см.

12,00 лв.

Органайзер за бутилки за хладилник - 20.5 х 10.5 х 10 см.

6.00лв.