0

Всяка година електрическите автомобили стават все по-модерни и удобни. Дизайнерите правят всичко възможно, за да увеличат пробега с едно зареждане на батерията. И вече има автомобили, с които можете безопасно да отидете на дълги пътувания и да не се страхувате, че батерията ще се изтощи в най-неподходящия момент.

1.Li L9

Този китайски луксозен SUV стана лидер на класацията. Производителят твърди, че може да измине цели 1315 км без презареждане. На пръв поглед това може да изглежда странно, тъй като дори дизеловите автомобили с мощен двигател рядко успяват да изминат 1000 км с един резервоар. Въпреки това производителят е уверен в своето въображение и се надява, че лесно ще замени Range Rover.

Причината за диапазона е просто обяснена. Автомобилът разполага с 1,5-литров двигател, който играе ролята на генератор. По време на движение постоянно работи и зарежда основната батерия. Има и два електрически мотора: един с мощност 130 kW на предната ос и друг с мощност 200 kW на задната ос. Благодарение на това електрическият автомобил ускорява до 100 км/ч само за 5,3 секунди.

И за да може колата да измине посочените 1315 км без презареждане, разработчиците пожертваха скоростта. С обща мощност на електроцентралата от 449 к.с. Електрическият автомобил може да ускори до максимум 180 км/ч.

2. Zeekr 001 FR

Марката Zeekr се появи през 2021 г. Тя принадлежи на китайската компания Geely, която е специализирана в производството на електрически превозни средства и въпреки младата си възраст вече е започнала да изтласква конкуренти.

Младата компания се обяви шумно, като представи на публиката премиум лифтбек 001 FR. Според разработчиците колата може да измине 1032 км без презареждане.

На всяко колело е монтиран електродвигател. Отпред – 155 к.с., отзад – 310 к.с., общо – 1265. Благодарение на това колата може да ускори до 100 км/ч за 2,07 секунди. Максималната скорост е 285 км/ч.

В допълнение, оборудването на колелата с отделни двигатели дава на автомобила още едно предимство. Това е умението да направиш завой на танк – на място около оста му.

3. Lucid Air Grand Touring

Появата на този автомобил на американския пазар беше една от най-очакваните.

Електрическата спортна кола се оказа една от най-бързите. Оборудван със задвижване на четирите колела и два двигателя с обща мощност 1050 к.с. Ускорява от нула до стотици за 2,7 секунди. Първите 400 м прелита за 10 секунди, достигайки 233,8 км/ч. Това е супер резултат за толкова тежка кола. Електрическата кола постави и световен рекорд за скорост на зареждане: батерията възстановява своя потенциал само за 20 минути.

4. Zeekr 009

Този миниван е втората премиум електрическа кола, пусната от китайската компания Zeekr. Производителят го позиционира като най-бързия в своя клас. Автомобилът е оборудван с два двигателя с мощност 200 к.с. и 140 kWh батерия, която идва с доживотна гаранция. Пробегът с едно зареждане е 822 км. Максимална скорост – 190 км/ч.

Разработчиците използваха максимално съвременните технологии: инсталираха батерия с голям капацитет от ново поколение, използваха безопасни материали и иновативна система за охлаждане.

5. XPeng G9

Външно подобен на Li L9, но се различава по броя на вратите. Те са пет, а не шест като състезателя. Седалките не са разделени, така че пътниците отзад ще трябва да седят заедно.

В базовата конфигурация колата е оборудвана с един електромотор с мощност 313 к.с., а моделът със задвижване на четирите колела има още един допълнителен отпред. Мощността му е 238 к.с. И двете версии на автомобила имат тягова батерия от 98 kWh, която осигурява на първия електрически автомобил пробег от 702 км с едно зареждане, а на втория – 650.

6. HiPhi Z

Този електрически автомобил е вторият модел на китайския производител, който се смята за сериозен конкурент на Mercedes-Benz и Tesla. И има основателни причини за това.

Автомобилът разполага с електродвигател на всяка ос, с обща мощност 672 к.с. Освен това, има тягова батерия от 120 kWh. Електроцентралата осигурява 705 км пробег без презареждане при скорост от 200 км/ч.

Електронното пълнене също заслужава внимание. На първо място, това е автопилот от ниво 3, който може да замести водача, ако трябва да свали ръцете си от волана за известно време и да пренасочи вниманието си към други неща.

7. BMW iX

Електрическата кола беше представена пред публика в края на миналата година, но масовото производство все още не е започнало. Планира се това да се случи в края на 2024 г. Междувременно си струва да се запознаете по-добре с SUV-а.

Това е първият изцяло електрически автомобил, създаден от специалисти на компанията. Оборудван с електрическо задвижване и два електродвигателя с обща мощност 523 к.с. Електрическата кола достига „стотици“ за 6,1 секунди, а максималната скорост е 200 км/ч. Според компанията мощността на батерията е достатъчна за 630 км пробег без презареждане.


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
novinarsko-admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *