0

В Киев се издигна въздушна тревога и в бомбоубежището се намира българската делегация, включително председателя на Народното събрание Росен Желязков. В цяла Украйна е обявена тревога за опасност от въздушна атака, след като украинските отбранителни системи се справиха с ракетно нападение от Русия, съобщи кметът на Киев, Виталий Кличко.

Сирените за въздушна тревога се активираха около 5 часа сутринта, след което се чуха два силни гръма и експлозии. Ситуацията в Киев е напрегната, като охраната на българската делегация от Народното събрание предупреди всички членове да се приберат в бомбоубежището.

Взривовете продължиха докато журналистката на бТВ Десислава Ризова предаваше на живо от украинската столица. Според нея, българските политици са в укритие, но не е ясно кога и как ще могат да се върнат в България.

Председателят на парламента Росен Желязков е на посещение в Киев, като вчера разговаря с представители на местните власти и пострадали хора заедно с трима депутати от българската делегация.

Русия извърши ракетни удари по Киев и други украински градове в час пик тази сутрин. Паднали отломки от ракетите и дроновете прекъснаха електричеството в част от столицата на Украйна. Украинската армия съобщи, че е отблъснала ракетите и дроновете, които са изстреляни от Русия, включително 44 ракети и 20 дрона.

Въпреки че Украйна успя да отблъсне атаката, в Киев се усещат последиците от експлозиите. Това е първата атака за този месец, като противовъздушните системи бяха задействани за защита на столицата, съобщи кметът на Киев, Виталий Кличко.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че при атаката са загинали двама души. Около 6 часа сутринта в цяла Украйна е обявена въздушна тревога, като ВВС на Украйна предупредиха за риск от нови ракетни удари от Русия. Първите взривове в Киев се чуха малко преди 7 часа сутринта.

Източник: Гласове


Харесайте и Споделете с вашите приятели!

0
novinarsko-admin

0 Comments

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *